Rockwell Automation introduceert drie lichtgordijnen

Alexander Pil
17 september 2009

Rockwel Automation breidt zijn assortiment Allen-Bradley Guardmaster Guardshield-veiligheidslichtgordijnen uit met drie kosteneffectieve opties. De lichtgordijnen bieden de eindgebruiker meer functionaliteit en flexibiliteit bij het configureren en installeren, aldus de leverancier. Nieuw zijn de Guardshield Safe 4 met een geïntegreerd laserrichtsysteem, de Guardshield Cascadeable Micro 400 en de Guardshield Safe 4 Pac.

Het Guardshield Safe 4-lichtgordijn is uitgerust met een geïntegreerd laserrichtsysteem wat de installatie en instelling vereenvoudigt. De gebruiker kan de twee zichtbare laserelementen boven- en onderop in- en uitschakelen door het uitzendende element aan te raken. Het lichtgordijn is een zelfstandige, optisch gesynchroniseerde zend/ontvangstcombinatie. Hij is verkrijgbaar met een oplossend vermogen van 14 of 30 mm, en is verkrijgbaar in meerdere afschermhoogtes van 120 tot 1920 mm, in stapjes van 120 mm.

De Guardshield Cascadeable Micro 400 is een Type 4-lichtgordijn bestaande uit drie kastjes, ontworpen voor kleine assemblagemachines met beperkte montageruimte. Het Sil 3-gekwalificeerde veiligheidssysteem biedt uitgebreide functionaliteit door middel van de MSR42-multifunctionele veiligheidsmodule. In deze configuratie biedt het veiligheidslichtgordijn meer toepassingsmogelijkheden waarbij meerdere lichtgordijnen of andere veiligheidsmaatregelen zoals laserscanners, e-stops of schakelaars vereist zijn.

De Guardshield Safe 4 Pac is een op zichzelf staand, optisch gesynchroniseerd veiligheidslichtgordijn met twee kastjes en een extra groot toepassingsbereik. In tegenstelling tot de standaard Guardshield Safe 4 is de Pac-variant verkrijgbaar als systeem met twee of drie segmenten, met een bereik van 30 meter. Het tweesegmentensysteem heeft een beschermde hoogte van 600 mm, het driesegmentensysteem 840 mm. Beide zijn geschikt als optisch-elektronisch hekwerk of als controle bij de invoer naar en de uitvoer uit een machinaal proces. Evenals de standaarduitvoering biedt het Guardshield Safe 4 Pac een geïntegreerd laserrichtsysteem en kan het worden aangesloten op het MSR42-multifunctionele veiligheidsrelais voor nog meer functionaliteit.