Peptalk

René Raaijmakers is uitgever van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Het was al zo’n bont gezelschap, de Nederlandse bedrijven die zich verzamelden rond Smart Industry, maar tijdens de jaarlijkse hoogmis van innoverend Nederland had hogepriesteres Ineke Dezentjé dit keer in Apeldoorn zelfs een blik militairen opengetrokken. Het afgelopen jaar leek er geen bedrijfstak meer aan haar smart wierook te kunnen ontsnappen en nu is ook defensie bedwelmd.

In Apeldoorn veel peptalk onder de humoristische regie van een bijklussende BNR-journalist. Bij mij zorgde het voor een déjà vu-gevoel. Ik hoor de terugkerende roep om meer innovatie in de industrie en productbedrijven al jaren en zag opnieuw veel mooie nieuwe business voor hordes adviseurs en consultants. Tot zover business as usual.

Toch is er meer aan de hand. Ik leg meteen maar even de link naar onze oosterburen. Ook de Duitsers hebben Smart Industry ontdekt. Ze noemen het niet zo, maar in het land van Industrie 4.0 is de focus van het debat verschoven. Tot nu toe ging het bij Industrie 4.0 vooral om veranderingen in de fabriek – noem het smart factory. Inmiddels richt de aandacht zich in Duitsland op wat zich daarbuiten afspeelt, op de markt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.