‘Ook recreatieve dronepiloot moet brevet halen’

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Ook particuliere dronepiloten moeten een vliegbewijs halen. Daarvoor pleiten verkeersvliegers en professionele dronebestuurders in AD. ‘Als recreant kun je drones tot wel vijfentwintig kilogram bedienen zonder iets af te weten van de regels. Dat is onhoudbaar’, vindt Wiebe de Jager, professioneel dronefotograaf en beheerder van de website Dronewatch.nl.

Naar schatting zijn er inmiddels honderdduizend hobbydrones in Nederland. Bestuurders moeten zich aan regels houden rond vlieghoogte en no-flyzones, maar gemiddeld gaat het twee keer per week mis, blijkt uit nieuwe cijfers die de Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT) aan AD verstrekte. ‘Wat je vaak fout ziet gaan, is dat de bestuurders hun drone automatisch laten terugkeren naar een bepaald punt, maar daarbij geen veilige hoogte instellen. Dan vliegt de drone zo tegen een lantaarnpaal of boom’, aldus Rob van Nieuwland, voorzitter van Darpas, de branchevereniging voor professionele dronepiloten. ‘Professionele piloten moeten een boekwerk van 120 pagina’s bestuderen. Laat recreanten met drones boven pakweg 250 gram dat ook doen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.