Océ ziet tweede aandeelhouder Canon-bod afkeuren

Leestijd: 3 minuten

Hermes vindt het overnamebod van Canon op Océ te laag en is op dit moment niet van zins zijn aandelen aan te bieden. Dat schrijft de Engelse investeerder in een open brief aan de besturen van beide bedrijven. ’Hoewel we de strategische richting van de voorgenomen fusie verwelkomen, zijn we van mening dat het bod geen eerlijke verdeling laat zien tussen de aandeelhouders van Canon en die van Océ‘, zo valt te lezen. Hermes voegt zich hiermee bij de Amerikaanse kapitaalschieter Orbis, de eerste aandeelhouder die zich tegen het bod keerde. Ook de Vereniging van Effectenbezitters heeft zijn zorgen geuit.

Hermes heeft een belang van 3,3 procent, Orbis bezit 10 procent. Daarmee naderen de tegenstanders de 15 procent die Canon als maximum heeft gesteld om door te gaan met de overname. De Japanners hebben zelf een belang vergaard van 25,3 procent en weten verder aandeelhouders ASR, Bestinver Gestión, Ducatus en ING achter zich, samen goed voor ongeveer 28,5 procent van het stemrecht. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers zei Océ-CEO Rokus van Iperen dat het Venlose management het bod nog steeds volledig steunt. Ondanks het gegroeide verzet ligt de afronding van de transactie op schema en blijft het Canons bedoeling om uiterlijk 8 februari een officieel bod uit te brengen, aldus de topman.

Ook analist Eric de Graaf van effectenhuis Petercam denkt dat het spel wel is gespeeld. Gezien de stabiele koers van het aandeel Océ hebben beleggers volgens hem geen vertrouwen in een hoger bod. ’Hermes kan dat wel willen, maar het heeft onvoldoende argumenten waarom dit er ook zal komen‘, zegt De Graaf in het Financieele Dagblad.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.