NTS Optel scoort met testers optische elementen

Alexander Pil
Leestijd: 7 minuten

Een kleine tien jaar geleden ontwikkelde en bouwde NTS Optel zijn eerste automatische testers voor de inspectie van zogeheten diffractieve optische elementen. Deze optische chipjes worden steeds meer toegepast en daarmee is de behoefte aan op maat gemaakte testers flink toegenomen. Om elke klant precies te bedienen, heeft NTS inmiddels een palet aan oplossingen voorhanden.

Heel veel partijen in de wereld werken momenteel aan de ontwikkeling en massaproductie van diffractieve optische elementen (doe’s), en de toepassing daarvan in onder meer 3d sensing, time-of-flight-(afstands)sensoren en patroonprojectoren. Smartphones van bijvoorbeeld Apple en Huawei zijn uitgerust met doe’s voor aanwezigheidsdetectie en gezichtsherkenning. En in de eerste versie van Microsofts Kinect zat een doe die een puntenwolk in de ruimte genereert. Een camera ernaast kijkt hoe die wolk is vervormd zodat de Kinect de benodigde diepte-informatie binnenkrijgt.

Een doe is een holografisch element dat een laserbundel afbuigt en een lichtpatroon in de ruimte creëert. Dat patroon kan elke vorm aannemen: kruisdraden, regelmatige of quasi-random puntenpatronen, lichtverdelingen of zelfs tekst. Het patroon is natuurlijk afhankelijk van de structuur die in de doe is aangebracht.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen