Nieuwe Nederlandse exportbeperkingen aangekondigd, ook ASM getroffen

Paul van Gerven
5 juli

De Nederlandse overheid heeft de exportbeperkingen voor apparatuur voor de fabricage van halfgeleiders die worden gebruikt bij de productie van geavanceerde IC’s definitief vastgesteld. De maatregelen zijn op vrijdag 30 juni gepubliceerd in de Staatscourant en treden op 1 september in werking. Zowel ASML als ASM worden hierdoor getroffen.

In een verklaring bevestigt ASML dat het binnenkort toestemming zal moeten vragen aan de overheid om de meest geavanceerde DUV-immersiescanners, de Twinscan NXT:2000i en latere modellen, te verschepen. Hoewel de regelgeving China niet bij naam noemt, is het geen geheim dat aanvragen om tools aan Chinese klanten te verkopen zullen worden geweigerd.

Hoofdkantoor ASM. Foto: ASM

Volgens een bericht van Reuters zijn de VS overigens niet tevreden met de Nederlandse beperkingen en bereiden ze aanvullende maatregelen voor om ook de verkoop van oudere DUV-modellen aan banden te leggen. Via de zogenaamde Foreign-Direct Product Rule (FDPR) claimt de VS jurisdictie over elk stukje technologie dat afkomstig is uit de VS. Tot nu toe was de FDPR niet van toepassing op de producten van ASML omdat deze niet genoeg Amerikaanse componenten bevatten. Maar nu zijn de VS van plan om het percentage Amerikaanse technologie dat vereist is om de regel toe te passen te verlagen, meldt Reuters.

De nieuw wetgeving bevat ook beperkingen voor apparatuur voor atoomlaagdepositie, epitaxie en plasmadepositie – instrumenten die door ASM worden verkocht. Het bedrijf uit Almere is niet ingegaan op een verzoek om de gevolgen van deze maatregelen toe te lichten.

Overigens is ook de verkoop van technologie die nodig is voor de ontwikkeling, productie of het gebruik van genoemde chipmachines aan banden gelegd. Chinese bedrijven kunnen zich dus wenden tot de leveranciers van ASML of ASM om geavanceerde onderdelen in te kopen.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!