Nieuwe Nederlandse exportbeperkingen aangekondigd, ook ASM getroffen

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse overheid heeft de exportbeperkingen voor apparatuur voor de fabricage van halfgeleiders die worden gebruikt bij de productie van geavanceerde IC’s definitief vastgesteld. De maatregelen zijn op vrijdag 30 juni gepubliceerd in de Staatscourant en treden op 1 september in werking. Zowel ASML als ASM worden hierdoor getroffen.

In een verklaring bevestigt ASML dat het binnenkort toestemming zal moeten vragen aan de overheid om de meest geavanceerde DUV-immersiescanners, de Twinscan NXT:2000i en latere modellen, te verschepen. Hoewel de regelgeving China niet bij naam noemt, is het geen geheim dat aanvragen om tools aan Chinese klanten te verkopen zullen worden geweigerd.

Volgens een bericht van Reuters zijn de VS overigens niet tevreden met de Nederlandse beperkingen en bereiden ze aanvullende maatregelen voor om ook de verkoop van oudere DUV-modellen aan banden te leggen. Via de zogenaamde Foreign-Direct Product Rule (FDPR) claimt de VS jurisdictie over elk stukje technologie dat afkomstig is uit de VS. Tot nu toe was de FDPR niet van toepassing op de producten van ASML omdat deze niet genoeg Amerikaanse componenten bevatten. Maar nu zijn de VS van plan om het percentage Amerikaanse technologie dat vereist is om de regel toe te passen te verlagen, meldt Reuters.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.