Nieuwe investeringen geven Rocsys’ ev-laadrobot boost

Collin Arocho
Leestijd: 2 minuten

Het was een druk najaar voor Rocsys, de expert op het gebied van laadautomatisering voor elektrische voertuigen. Begin oktober kondigde de Delftse startup de succesvolle afsluiting aan van zijn eerste investeringsronde, geleid door het Superangel-fonds. Nog geen maand later – bij de opening van de openbare testfaciliteit van Rocsys in het Green Village-fieldlab in Delft – meldt het bedrijf een nieuwe kapitaalverhoging, ditmaal door het Uniiq Investment Fund. Deze laatste bijdrage van 200 duizend euro zal worden gebruikt voor de volgende ontwikkelingsfase, waarbij de automatische laadtechnologie in het fieldlab in de praktijk wordt getest en geoptimaliseerd.

Rocsys ontwikkelt ‘zachte’ robotarm- en computervisietechnologie voor het volledig automatisch opladen van elektrische voertuigen. De oplaadstekker wordt naar het stopcontact van het voertuig geleid, waarna het ev als het ware wordt gescand voordat het daadwerkelijk wordt aangesloten. Het zachte karakter van de robotarm maakt ook schokabsorptie mogelijk, bijvoorbeeld bij het in- en uitstappen van de bestuurder. Wanneer een persoon zijn hand tegen de stekker duwt, voelt het Rocsys-systeem dit en stopt het met bewegen – in tegenstelling tot standaard robotarmen.

Aangezien de operatie geen menselijke input vereist, zal het aan- en afkoppelen sneller en veiliger worden. Zo kunnen bijvoorbeeld hoge spanningen veilig worden gebruikt tijdens het automatisch opladen van bedrijfsvoertuigen. Dit is natuurlijk handig voor bestuurders van elektrische auto’s, maar het zal ook ten goede komen aan exploitanten van snellaadstations en eigenaars van bedrijfswagenparken, omdat zij optimaal zullen kunnen gebruikmaken van hun activa.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.