Nederland kleine topper in investering slimme maakindustrie

Egbert-Jan Sol is cto van TNO Industrie en directeur van het programmabureau Smart Industry, het triple helix-programma met de FME, KvK, ministerie van Economische Zaken, Nederland-ICT en TNO. Tijdens High-Tech Systems 2016 op 24 maart geeft hij een lezing over Smart Industry.

Leestijd: 7 minuten

Wereldwijd wordt er zwaar ingezet op de digitalisering van de industrie. Ieder continent investeert miljarden in zijn eigen maakindustrie. Ook Europa. Nederland zit in de kopgroep maar loopt zeker niet voorop. Voor iedereen is het tijd om uit de comfortzone te komen.

Smart Industry is het Nederlandse actieprogramma voor de versnelling van de digitalisering van onze industrie. Internationaal wordt dit de vierde industriële revolutie genoemd. Het einddoel hiervan is enkelstuks- of kleine-serieproductie voor de prijs van massaproductie. Denk aan auto’s die fabrikanten dankzij ingenieuze logistieke netwerken in honderdduizenden uitvoeringen kunnen leveren. Of denk aan hightech systemen die in lage volumes en met vaak wijzigende specificaties worden gerealiseerd.

Enkelstuksproductie voor de prijs van een massaproduct kent een aantal eisen. Je moet zero defect produceren. Hierbij wordt iedere productiestap honderd procent gecontroleerd. Voor ieder nieuw product moet je een cnc-systeem, lasersnijmachine, robot, 3d-printer van een nieuw programma kunnen voorzien. En je moet de administratieve handelingen van offerte, order en levering – liefst over de hele keten van klant, producent tot eerste- en tweedelijnstoeleverancier – volledig automatiseren. We krijgen zodoende bijzonder flexibele fabrieken die kleiner kunnen zijn en dichter bij de klant staan. Een klant kan een op maat gemaakt product bestellen dat om de hoek wordt gemaakt en de volgende dag wordt geleverd. Het brengt jobs back to town. Deze banen waarbij de productie vergaand is geautomatiseerd/gerobotiseerd, veranderen van een operator van assemblageprocessen naar een supervisor van digitale systemen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.