Nasa-robot gebruikt standaard visionsoftware

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Bij de laatste vlucht van de Space Shuttle, die op 24 februari de ruimte in ging, kregen de zes astronauten voor het eerst het gezelschap van een nieuwe humanoïde robot: Nasa‘s R2. Ze zullen samen opdrachten uitvoeren in het internationale ruimtestation ISS. R2 zal later ook buiten het ruimtestation in actie worden gezet.

Het bijzondere is dat alle handelingen van deze robot worden aangestuurd via een standaard softwareproduct voor machinevisie, en niet door software die op maat is ontwikkeld. Nasa en General Motors, die de robot hebben ontworpen en gebouwd, hebben er dit keer niet voor gekozen om de 3D-visie, R2‘s belangrijkste sensoriek, intern te ontwikkelen. In plaats daarvan kozen ze voor een standaard industriële softwarebibliotheek en voor visiecomponenten die op de markt te koop zijn. ’Dit is een echte doorbraak in het domein van de computer- en robotvisie‘, zegt Koenraad Van de Veere, zaakvoerder van het Gentse Phaer en distributeur van de gebruikte software. ’Het betekent dat de standaard software voor machinevisie tegenwoordig dusdanig robuust en betrouwbaar is, dat zelfs ‘s werelds meest vermaarde visie- en robotica-R&D-groep hem wil gebruiken. Alle simulatie- en ontwikkeltaken, inclusief de aansturing van 45 robotassen en gegevenscaptatie van 350 sensoren, werden gerealiseerd vanuit de grafische programmeeromgeving Halcon van de Duitse softwareontwikkelaar MVTec.‘

Volgens Nasa zal R2 veel volgelingen krijgen en is hij ’het levende bewijs‘ van een nieuwe generatie robottoepassingen. ’De R2 werd ontwikkeld met als doelstelling dat hij voor de bemanning van de shuttle een assistent zou zijn, net zoals een verpleegster dat is voor een dokter‘, zegt Nasa. R2‘s ogen registreren de omgeving in 3D. Met de visiesoftware die op een laptop (in zijn buik) draait, kan hij autonoom en veilig in de leefomgeving van de bemanning werken. Hij is vanaf de aarde via remote terminal service te bedienen. Zijn handen kunnen materiaal voelen, vastgrijpen en aanreiken. Het softwarepakket omvat alle nodige technologieën om de robot te besturen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.