KPMG: ‘Nederland best voorbereid op zelfrijdende auto’

Pieter Edelman
13 februari 2019

Nederland is van alle landen het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto, stelt KPMG in de nieuwste editie van zijn Autonomous Vehicles Readiness Index. De accountant komt tot die conclusie nadat het infrastructuur, overheidsbeleid, constumentenacceptatie en andere factoren van in totaal 25 landen langs de meetlat legde. Nederland worden gevolgd door Singapore, Noorwegen, de Verenigde Staten en Zweden. Mexico, India en Brazilië zijn de hekkensluiters. België is niet meegenomen in de lijst.

Nederland dankt zijn hoge positie vooral aan zijn goed onderhouden wegennet en de kwaliteit van de digitale infrastructuur. Bovendien voert Nederland een gunstig beleid – alhoewel verschillende andere landen wel verder zijn op dat vlak. De Nederlandse overheid neemt het voortouw in het verbeteren van de veiligheid van de zelfrijdende auto en het ontwikkelen van een wettelijk raamwerk. Dat maakt het mogelijk om op de openbare weg te experimenten met zelfrijdende voertuigen.

Ook is Nederland vergeleken met andere landen verder met het testen van zelfrijdende voertuigen in het vrachtvervoer en de logistieke keten. Daarbij werken we nauw samen met buurlanden. KPMG noemt bijvoorbeeld de ontwikkelingen om op belangrijke transportroutes zoals Amsterdam – Antwerpen en Rotterdam – Ruhrgebied grote hoeveelheden chauffeurloze vrachtwagens te kunnen laten rijden.