Klassikale trainingen weer helemaal terug bij High Tech Institute

René Raaijmakers
3 oktober 2022

Klassikale trainingen zijn weer helemaal terug. High Tech Institute zegt dat het nauwelijks nog online sessies organiseert. De bezettingsgraad van zijn cursussen is fors toegenomen, gemiddeld met een vijfde. Meer dan de helft van de trainingen draait met een volle bezetting.

Tijdens de pandemie schakelde High Tech Institute noodgedwongen over op online-methodes. Begin 2020 had het instituut te maken met een forse dip, maar door snel in te spelen op digitale technologie lag het aantal trainingen in de tweede helft van 2020 alweer op het niveau van het jaar daarvoor. In 2021 bood het een mix van interactieve online of hybride sessies, waarmee het aantal deelnemers weer op het niveau lag van 2019.

Het aantal online en klassikale trainingen door de tijd. Het totale aantal trainingen is in 2019 en 2022 vrijwel gelijk, maar de bezettingsgraad nam dit jaar met twintig procent toe.

De stijging van het aantal deelnemers dit jaar is fors. Die komt niet uit een verhoging van het aantal trainingen maar door een sterk toegenomen bezetting. Volgens High Tech Institute is dit in lijn met de groei van de hightech op vele fronten en met name in semicon-equipment.

Dit jaar zijn vrijwel alle cursussen weer klassikaal. Trainers en deelnemers ervaren een veel hogere effectiviteit bij persoonlijk contact bij alle disciplines, van mechatronica, systeemarchitectuur, software, optica tot elektronica en leiderschap voor technici. Er zijn echter uitzonderingen: High Tech Institute verzorgt dit jaar nog online trainingen voor met name Taiwanese klanten. Die geven op dit moment nog de voorkeur aan de digitale varianten.

De Eindhovense trainingsorganisatie heeft in coronatijd wel geïnvesteerd om zeer gespecialiseerde cursussen online aan te bieden aan een wereldwijd publiek. Daaronder vallen cursussen op het gebied van temperatuurhuishouding van elektronica (‘Cooling of electronics’) en het design van ultralaagvermogen elektronica (‘Ultra low power’).

De auteur is naast hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw ook directeur-eigenaar van High Tech Institute.