Kennis en ervaring industrialisatie zijn onontbeerlijk

Marcel Grooten is directeur van Greentech Engineering.

Leestijd: 3 minuten

Het stond weer in de krant: ‘Grote fabriek steeds zeldzamer’. De productievestiging Philip Morris sluit en twaalfhonderd man staan op straat. Even afgezien van de vraag of je al dan niet tegen roken bent (voor mij af en toe een Nederlands sigaartje, graag), betekent dit wederom een verlies aan economische aandrijving. Niet alleen operators maar alle disciplines die te maken hebben met het maken van goederen gaan verloren. Productie is de kern van onze industriële activiteit, een basisvoorwaarde van economische voorspoed, al vanaf de stoommachine.

Met het wegtrekken van productieactiviteiten in de afgelopen twintig jaar richting Azië is een belangrijke discipline in gevaar: industrialisatie. Dat vak dat niet enkel de bedrijfskundige maar ook de technologische uitdagingen van productieprocessen inhoudt, is onlosmakelijk verbonden met de maakindustrie en vormt de brug naar innovatie. Natuurlijk is innovatie van eminent belang om in de toekomst nog steeds een rol te kunnen spelen. Maar Nederland geeft krap twee procent van het bnp uit aan R&D. Dat betekent dat zo’n 98 procent niet met R&D van doen heeft. We kunnen het aantal R&D-banen vertienvoudigen als de productie ook daadwerkelijk in onze regio plaatsvindt. Banen in productie, bij toeleveranciers en bij dienstverleners. Met een licentiemodel op onze kenniseconomie kom je er gewoon niet. Hoe lang is een Chinees bereid om voor onze kennis te betalen? Langdurig kapitaliseren op innovatie doe je nu eenmaal in productie.

Juist het inrichten van productieprocessen zoals een efficiënte goederenstroom, de kwaliteitsbeheersing en de primaire fabricageprocessen spelen een belangrijke rol. Slimme mechanisatie en flexibele productieautomatisering zijn noodzakelijk, maar kennis van fundamentele bewerkingsprocessen waaronder verspanen, omvormen, gieten, spuiten, coaten, lassen, solderen, lijmen, thermisch behandelen en – inmiddels ook – 3D printen vormt de basis van het reproduceren en dus de economie. Met het steeds sneller introduceren van nieuwe producten in nieuwe varianten in nieuwe markten is het sneller aanlopen en flexibel inrichten van productieorganisaties en productie-inrichtingen van het grootste belang.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.