Jubilerend 3TU trekt aan de bel

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het bestuur van de 3TU Federatie, die deze week vijf jaar bestaat, heeft in een brief van minister Verhagen (EL&I) en staatssecretaris Zijlstra (OCW) enkele zorgen aangekaart. De technische universiteiten hopen de bewindslieden aan de vooravond van enkele belangrijke beslissingen ervan te overtuigen dat er schadelijke lacunes in hun beleid dreigen te ontstaan. Verhagen hakt op korte termijn knopen door over welke topsectorprojecten doorgang vinden, terwijl Zijlstra in de weer is met de financiering van het hoger onderwijs.

De 3TU waarschuwt ten eerste voor een continu√Įteitsbreuk in de financiering van onderzoek. Het ministerie van EL&I zoekt op het moment weliswaar alternatieve arrangementen, maar dat gaat volgens het universitaire samenwerkingsverband niet snel genoeg. Door het gat dat dreigt te ontstaan zouden duizend promovendi minder kunnen worden opgeleid.

Een tweede pijnpunt is het ontbreken van een koppeling van het topsectorbeleid met Europese onderzoeksagenda‚Äės en bijbehorende matchinggelden. Nederlandse kennisinstellingen halen bovengemiddeld veel geld op bij Europese programma‚Äės en het zou zonde zijn als die sterke positie verloren zou gaan, aldus de 3TU.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.