Iso-standaard voor hulp- en zorgrobots gepubliceerd

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Alhoewel het gebruik van hulp- en zorgrobots nog in de kinderschoenen staat, ziet Iso al voldoende aanleiding om een standaard te publiceren om dergelijke apparaten veilig te ontwerpen. Iso 13482 richt zich op robots die bedoeld zijn om mensen te ondersteunen in niet-industriële omgevingen, en daarbij in nauw contact treden.

De standaard behandelt een brede reeks veiligheidsaspecten uiteenlopend van vormgeving en gedrag tot emissies en elektromagnetische interferentie. Volgens Iso zal niet elk aspect op elke robot van toepassing zijn, daarvoor zijn er te grote verschillen tussen de ontwerpen. Daarom is een hoofdstuk over risico-inventarisatie opgenomen. De standaard spreekt op dit moment ook in vrij algemene termen, maar toekomstige versies kunnen specifiek ingaan op verschillende typen robots en specifieke doelgroepen zoals kinderen, ouderen of zwangere vrouwen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.