Industrie investeert 10 procent minder in machines

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De investeringen van de Nederlandse industrie in nieuwe machines en installaties lopen terug. Dat verwacht het Economisch Bureau van ING. Dit jaar stijgen de investeringen nog met 20 procent tot bijna 4,9 miljard euro, maar als gevolg van teruglopende orders en onzekerheid over de economische toekomst voorspelt ING voor komend jaar weer een daling van 10 procent tot 4,4 miljard euro.

In de tweede helft van 2011 lag de industriële productie in Nederland al lager dan in de eerste helft. Omdat de productie door de aanhoudende economische onzekerheid ook in 2012 naar verwachting zal krimpen, lopen investeringsorders momenteel terug. Omdat machines steeds vaker op order worden geproduceerd (vanwege een lager voorraadrisico of in verband met klantspecifieke productie) is er een gemiddelde levertijd van drie tot zes maanden. In de tweede helft van 2011 worden hierdoor nog relatief veel nieuwe machines in gebruik genomen. De trend loopt door in 2012.

De maakindustrie heeft in 2011 voor een verwachte 1,5 miljard euro aan nieuwe machines geïnstalleerd en is daarmee de grootste investeerder in machines en installaties. De machinebouw en metaalproductenindustrie zijn hierbinnen de grootste investeerders. De machinebouw is over een langere periode bezien Nederlands snelst groeiende industrietak. Ook in de investeringscijfers komt dit succes terug. In 2010, toen de machine-investeringen vanuit de industrie als geheel met 20 procent daalden, stegen de investeringen vanuit de machinebouw – zij het gering, met 1 procent.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen