Industrie betaalt mee aan 153 onderzoeksprojecten TUE

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De TU Eindhoven heeft in de tweede ronde van zijn Impuls-programma de financiering zeker gesteld van 153 promotieplaatsen. Dat zijn er iets meer dan de 125 plaatsen die de eerste ronde twee jaar geleden heeft opgeleverd. Van de 278 projecten die de Impuls-programma’s nu hebben gecreëerd, zouden er circa tweehonderd anders niet zijn ontstaan, zegt de TUE.

Binnen het Impuls-programma doet de TUE onderzoek met en voor het bedrijfsleven. De universiteit begon er in 2013 mee in reactie op het feit dat de overheid de aardgasbaten weghaalde uit de onderzoeksfinanciering. Daardoor liepen de inkomsten van de universiteit met twintig à dertig miljoen euro per jaar terug, ofwel circa 250 promotieplaatsen. Het totale budget bedraagt nu honderd miljoen euro, waarvan de helft afkomstig van het bedrijfsleven.

Bestuursvoorzitter Jan Mengelers waarschuwt echter dat een deel drie van het programma geen vanzelfsprekendheid is. Voor de financiering moest de TUE namelijk bezuinigen op onder meer ondersteunende diensten. ‘We kunnen niet nog een keer een substantieel bedrag uit onze eigen middelen halen. Ons aantal studenten is sterk gestegen en we moeten daarom meer gaan investeren in ons onderwijs, want we willen de kwaliteit van ons onderwijssysteem niet compromitteren’, aldus Mengelers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.