Hoe Philips het huwelijk met FEI naar een reverse take-over stuurde

René Raaijmakers
Leestijd: 12 minuten

Philips Electron Optics en FEI Company slaagden er in de jaren negentig in om samen een vuist te maken in de semiconmarkt. Karel van der Mast stond mede aan de basis van het samengaan van beide activiteiten – inmiddels een succesvol onderdeel van Thermo Fisher. High Tech Systems-magazine dook met Van der Mast in de geschiedenis. Hij geeft een uniek inkijkje in wat er bij de reverse take-over op de achtergrond speelde.

Elektronenmicroscopie trekt pas echt de aandacht van de jonge student Karel van der Mast als hij ontdekt hoe eenvoudig de techniek is. Het bouwen van een proefopstelling tijdens zijn studie aan de TU Delft gaat hem gemakkelijk af. ‘Ik dacht: als het zo makkelijk is, dan is het wel een leuk vak’, herinnert hij zich. ‘Iedere elektron weet waar hij naartoe moet, dus ik dacht: moeilijk kan het niet zijn.’ In de jaren daarna studeert en promoveert hij bij Jan-Bart le Poole, de hoogleraar die geldt als Nederlandse pionier in de elektronenoptiek.

Van der Masts promotieonderzoek richt zich op elektronenbronnen. Rond dezelfde tijd stort zich in de Verenigde Staten op het Linfield Research Institute (LRI) in Oregon ook iemand op dat onderwerp. Het is Lynwood ‘Lyn’ Swanson die daar net hoogleraar is geworden en onderzoek doet naar ionen- en elektronenbronnen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.