Hèhè

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Het voelt als een eeuwigheid, de tijd dat technici hebben moeten wachten op een beetje aandacht en erkenning uit Den Haag. Maar met de publicatie van het advies van de commissie-Van Rijn krijgen de tu’s dan eindelijk die aai over de bol.

Het dossier van overbelaste tu’s lag zo’n beetje de gehele ambtstermijn op het bureau van de vorige minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, maar die zag het probleem niet zo. Om herhaling te voorkomen, traden de tu’s tijdens de formatiebesprekingen in 2017 naar buiten. Zij luidden in het openbaar de noodklok over hun precaire financiële positie en noodgedwongen invoering van studentenstops, terwijl de tekorten op de technische arbeidsmarkt alarmerende proporties dreigden aan te nemen.

De noodkreet had succes: het kabinet-Rutte III beloofde in het regeerakkoord de financiële problemen bij de technische wetenschappen te adresseren. Maar eerst moesten de Haagse rituelen worden doorlopen. Uit de opdracht die minister Van Engelshoven gaf aan de commissie-Van Rijn bleek al hoe zij te werk wilde gaan: de financiering van het hoger onderwijs moest budgetneutraal worden herzien. Dan weet je: als de bèta’s meer moeten krijgen, blijft er minder over voor de alfa’s en gamma’s.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.