Grote schoonmaak ASMI dichterbij na advies Riskmetrics

René Raaijmakers
13 mei 2008

Riskmetrics, een bureau dat wereldwijd 1800 institutionele aandeelhouders adviseert, steunt het voorstel van de activistische beleggers Hermes en Fursa om topman Chuck del Prado van ASM International naar huis te sturen. Ook sluit Riskmetrics zich aan bij Hermes om de raad van commissarissen bij de chipmachinefabrikant te vervangen door buitenstaanders.

ASMI belooft al meer dan twee jaar betere resultaten voor zijn front-end activiteiten, maar deze blijven uit. Daarnaast blijven de prestaties structureel achter bij die van concurrenten. Riskmetrics steunt daarom het alternatief van Hermes.

Del Prado staat officieel pas sinds 1 maart 2008 aan het roer van het Bilthovense bedrijf. Hij volgde zijn vader op, ASMI’s oprichter Arthur del Prado. Del Prado senior is momenteel erevoorzitter van de raad van commissarissen bij de chipmachinefabrikant.

Volgende week, op 21 mei, stemmen aandeelhouders over een voorstel van Hermes om het management van ASMI te vervangen. Hermes stelt voor om een nieuw management te installeren onder leiding van Farhad Moghadan, die lange tijd bij concurrent Applied Materials de met ASMI concurrerende activiteiten leidde. Ook wil Hermes dat de raad van commissarissen wordt vervangen.

De kans op een coup is fors gestegen met het huidige advies van Riskmetrics. Het oefent vaak een beslissende invloed uit op aandeelhoudersvergaderingen. In het Financieele Dagblad zegt Jean-Nicolas Caprasse van Riskmetrics dat ASMI behoefte heeft aan buitenstaanders om de broodnodige veranderingen door te voeren. ‘ASMI heeft vers bloed nodig’, zo licht hij toe in FD. Over de strategische plannen die ASMI zelf recent lanceerde is hij kort. ‘Het gaat niet om de richting, maar om de uitvoering.’ Caprasse over het managen van een nieuwe strategie: ‘We denken dat de opstandige aandeelhouders daar beter toe in staat zijn.’

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.

Caprasse wijst erop dat het advies van Riskmetrics niets te maken heeft met de beoordeling van de kwaliteiten van Chuck del Prado als CEO, aangezien hij pas enkele maanden topman is. Wel wijst hij naar enkele pijnlijke punten in het verleden van Del Prado junior. ‘Chuck del Prado was lid van het management in de periode dat ASMI slechter presteerde dan de concurrentie en beloften op het gebied van corporate governance niet nakwam.’