Gebruik video in data-acquisitie neemt snel toe

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Uit onderzoek van HBM, de Duitse fabrikant van weeg- en meettechnologie, blijkt dat het gebruik van video voor data-acquisitie snel toeneemt. Video-opnames worden momenteel het meest toegepast in de bouw, de civiele techniek en de automobielindustrie, maar ook in de machinebouw en de procesindustrie. Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek (47 procent) gaf aan dat het nu al video-opnames inzet, terwijl 54 procent van ondervraagden verwacht dat het gebruik van video het komende jaar zal toenemen. Video wordt vooral gebruikt om beelden van testsituaties op te nemen, waardoor afwijkingen beter kunnen worden verklaard, voor de aansturing van processen en voor een aantrekkelijke presentatie van de resultaten.

Videocamera’s worden in test- en meettoepassingen veel gebruikt als aanvulling op de data-acquisitie met behulp van sensoren. Tot nu toe was er echter weinig inzicht in het aantal en de soort toepassingen van video. ‘Op basis van het onderzoek kunnen we concluderen dat het opnemen van videodata naast data-acquisitie met behulp van sensoren of digitale bussignalen steeds aantrekkelijker wordt’, zegt Christof Salcher, een van de onderzoekers bij HBM. ‘Videobeelden ondersteunen de traditionele sensordata en kunnen een waardevolle bron zijn voor aanvullende informatie, die bijdraagt aan een betere interpretatie van de test- en meetgegevens.’

Webcams zijn de meest toegepaste apparatuur voor het opnemen van videobeelden voor data-acquisitie. 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek gebruikt dat soort systemen. High-speed video wordt door een derde van de respondenten (36 procent) gebruikt; vooral in de automobielindustrie en de machinebouw. Het gaat dan bijvoorbeeld om impacttests (vallen, schokken) voor mechanische componenten, waarbij de videobeelden worden gesynchroniseerd met de informatie van andere sensoren. Bij thermische tests met infraroodcamera’s worden slow-videocamera’s gebruikt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.