Fraunhofer print intelligente industriële grijpers

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut voor Werkzeugmaschinen und Umformtechnik (IWU) hebben prototypes van een nieuwe generatie industriële grijpers ontwikkeld. De grijpers kunnen sensoren gebruiken om tijdens het grijpproces druk of temperatuur te meten. De fabrikant kan de grijpdruk daarna flexibel aanpassen, wat slijtage tegengaat. Het gebruik van intelligente grijpers kan productie versnellen, omdat ze in verschillende situaties kunnen worden ingezet en ruimte in de productielijn besparen.

Daarnaast kunnen de Fraunhofer-grijpers bijdragen aan kwaliteit en veiligheid van productie. Met temperatuurbepaling kan de druksterkte worden aangepast op de gemeten temperatuur. De grijper detecteert ook een te kleine grijpdruk, waardoor kan worden voorkomen dat componenten vallen.

De onderzoekers maakten gebruik van de am-techniek laser beam melting (LBM). De werking is vergelijkbaar met die van een 3d-printer. Dunne lagen aluminium of roestvast staal worden op elkaar gelegd, waarna de benodigde gebieden worden gestold door middel van lasers. Ines Dani, hoofd van de afdeling voor functie-integratie en lichtgewicht constructie bij Fraunhofer IWU, legt uit: ‘Tijdens dit proces gebruiken we een kleine robot om de sensoren precies en zeer stabiel te plaatsen waar ze later zullen meten. We noemen dit in-situ integratie. Op deze manier is de assemblage minder complex’.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.