Forse investering voor Oostendse hulprobots

Pieter Edelman
7 februari 2017

Het Oostendse Zora Bots, dat furore maakt met zorg- en receptionistenrobots, ontvangt een investering van vijf miljoen euro. Het geld is afkomstig van de Belgische ondernemer Bart Versluys, die met het geld een kwart van de aandelen overneemt van een eerdere investeerder.

Het bedrijf introduceerde de afgelopen jaren de Zora-zorgrobot als sociaal hulpje in ziekenhuizen, verpleeginstellingen en dergelijke. Het bedrijf gebruikt hiervoor de Nao van het Franse Aldebaran Robotics als standaard hardwareplatform, waarvoor het eigen software ontwikkelt. Het aandoenlijke robotje blijkt patiënten en cliënten goed te bereiken en kan bijvoorbeeld in groepssessies fysiotherapieoefeningen voordoen, waardoor het personeel de handen vrij heeft voor persoonlijke begeleiding.

Later breidde het bedrijf uit naar een robothulp voor omgevingen zoals hotels en vliegvelden gebaseerd op de Pepper, eveneens van Aldebaran. Binnenkort wil het bedrijf ook met eigen hardware de markt op via een robotbutler. Deze James-robot moet een hub voor thuisautomatisering worden en via spraak te bedienen zijn.