Fokko Leutscher verlaat Frencken, Rutger van Galen neemt het over

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Fokko Leutscher heeft de Frencken Group verlaten. De van GKN Aerospace (voorheen Fokker Technologies) afkomstige Rutger van Galen neemt zijn verantwoordelijkheden voor Europa en de VS over.

Fokko Leutscher werkte een groot deel van zijn carrière bij ASM International in Singapore waarna hij in 2017 overstapte naar de Frencken Group, waar hij uiteindelijk verantwoordelijk werd voor de wereldwijde mechatronica-activiteiten.

Bij Frencken vormen de activiteiten in de mechatronicamarkt verreweg het belangrijkste onderdeel van het totaal. Vorig jaar zette de groep totaal 786 miljoen Singaporese dollar (468 miljoen euro) om. Daarvan kwam 88 procent uit mechatronica-onderdelen. Belangrijke afnemers zijn Philips Healtcare en Thermo Fisher.

Mechatronica-onderdelen vormen de belangrijkste activiteit van Frencken. Bron: jaarverslag Frencken Group.

Leutscher was bij ASM International tot 2011 general manager frontend manufacturing in Singapore. Daar was hij een van de drijvende krachten achter de verkoop van een deel van de lokale fabricage aan VDL ETG: de verspaning, het plaatwerk en een deel van de assemblagestappen. Die deal bleek uiteindelijk gunstig voor alle betrokken partijen. ASM’s marge steeg fors en kon zich daarmee richten op de kern, de eind-integratie en test. VDL ETG groeide in de Aziatische stadstaat en de medewerkers van de werkplaatsen voelden zich meer gewaardeerd binnen een bedrijf waar metaalbewerking tot de kernactiviteiten behoorde.

Daarna klom Leutscher op tot vp frontend global operations bij ASM om in 2017 over te stappen naar de Frencken Group, waar hij uiteindelijk verantwoordelijk werd voor de divisie Mechatronica wereldwijd. Deze divisie is verantwoordelijk voor 88 procent van Frenckens omzet (totaal 468 miljoen euro in 2022).

In de tijd dat hij bij Frencken in Eindhoven werkte bleef Leutscher in Amsterdam wonen. Zijn vrouw is hoogleraar en beiden combineren een carrière met de opvoeding van hun kinderen. Leutscher laat weten dat zijn privésituatie geen invloed heeft gehad op zijn keuze om Frencken te verlaten.

‘Fokko heeft zelf besloten om weg te gaan’, bevestigt zijn opvolger Rutger van Galen, die nu de leiding heeft over Frenckens mechatronica-activiteiten in Europa en de VS – de rol waar ook Leutscher mee begon toen hij bij Frencken aan boord stapte.

Van Galen heeft een carrière in de luchtvaarttechniek achter de rug. Hij studeerde Lucht en Ruimtevaart in Delft. Na twintig jaar Fokker stond de technicus in 2021 naar eigen zeggen voor de keuze: nog twintig jaar bij Fokker of een andere uitdaging. ‘Ik heb uiteindelijk de keuze gemaakt om naar Frencken te gaan vanwege de groeiambities van het bedrijf. Ik zag hier veel processen die vergelijkbaar zijn met de aerospace.’