FME adviseert digitale systemen te beveiligen

Alexander Pil
8 maart 2022

De oorlog in Oekraïne vraagt dringend om een verhoging van de digitale weerbaarheid van bedrijven in Nederland. Dat stelt branchevereniging. Alhoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor gerichte Russische cyberaanvallen op Nederlandse organisaties, is verhoogde waakzaamheid van groot belang. Het is mogelijk dat digitale aanvallen in Oekraïne leiden tot spillover-effecten in Nederland. Ook zijn directe digitale aanvallen mogelijk, bijvoorbeeld als vergelding voor opgelegde sancties, waarschuwt FME.

Foto: FME

De volgende tips geeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC):

– Zorg dat je in jouw bedrijf de goede basismaatregelen hebt genomen om cyberaanvallen tegen te gaan;

– Het NCSC heeft ook een handige handreiking cybersecuritymaatregelen gemaakt om stap voor stap naar een cyberveilige organisatie te gaan;

– Er wordt internationaal op dit moment met name gerapporteerd over digitale aanvallen die gebruik maken van ddos en wiperware. Digitale dreiging kan in deze situatie ook bestaan uit de verspreiding van ransomware, desinformatie en (spear)phishing. Over deze specifieke dreigingen en wat je daartegen op korte termijn kunt doen, en ook wat je moet doen als er een incident is, is ook te vinden op de site van het NCSC.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

– Als er actuele ontwikkelingen zijn, worden die op de NCSC-nieuwspagina over Oekraïne bekendgemaakt.