Extra geld voor nieuwe vakroutes

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Minister Jet Bussemaker heeft het startsein gegeven van een nieuw vakrouteprogramma. Een vakroute is een opleiding die start in het vmbo en doorloopt tot en met het middelbaar beroepsonderwijs, waarbij veel wordt samengewerkt met het regionaal bedrijfsleven. Binnen deze opleidingsroute werken vmbo- en mbo-instellingen intensief samen, zodat leerlingen minder overlap hebben qua lesstof en via één route hun vmbo-diploma én hun mbo-diploma kunnen halen. Het ministerie van OCW stelt voor de uitbreiding van het aantal vakroutes bijna een miljoen euro beschikbaar.

De Utrechtse vmbo-scholen Trajectum College en Via Nova College gaan samen met ROC Midden Nederland de honderdste vakroute aanbieden. Inmiddels zijn er zo’n honderd vakroutes operationeel, waarbij vmbo-scholen en mbo-instellingen samenwerken aan één doorlopend vmbo-mbo-traject. Al vanaf het eerste jaar van het vmbo krijgen leerlingen veel praktijklessen, gaan ze op bezoek bij bedrijven en instellingen en krijgen ze gastlessen van mensen die veel weten over een bepaald beroep.

Bussemaker is een warm pleitbezorger van deze doorlopende route die praktisch ingestelde jongeren motiveert een vak te leren. ‘Het is belangrijk dat we jongeren gerichter laten doorgroeien tot echte vakspecialisten. Dat vraagt om innovatief en kleinschalig beroepsonderwijs met herkenbare leerroutes. De vakroute biedt jonge vakspecialisten in spé een traject met speciale aandacht voor zowel vakmanschap en ambacht als voor creativiteit. Met ervaren docenten voor de klas die de kunst van het vak weten door te geven aan nieuwe generaties’, aldus de minister.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.