Europese uitvindersprijs voor ASML’ers Loopstra en Banine

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van euv-waferscanners hebben Erik Loopstra en Vadim Banine de publieksprijs van de European Inventor Award 2018 gewonnen. Het duo versloeg vijftien andere kandidaten in een online verkiezing, die werd georganiseerd door het Europees Octrooibureau (EOB). De uitreiking vond donderdag plaats in Parijs.

‚ÄėDe publieksprijs voor Erik Loopstra en Vadim Banine is een eerbetoon voor hun bijdrage aan het in kaart brengen van de toekomst van computerchipproductie‚Äô, aldus EOB-voorzitter Beno√ģt Battistelli. ‚ÄėKleinere, krachtigere microchips zullen een impuls geven aan ontwikkelingen op allerlei gebied, vari√ęrend van consumentenelektronica tot zelfrijdende auto‚Äôs en kunstmatige intelligentie. We zien hoe een Europese doorbraak op het gebied van chiptechnologie een grote impact kan hebben op de digitale economie.‚Äô

De juryprijzen gingen naar de Fransen Agnès Poulbot en Jacques Barraud voor een brandstofbesparend groefpatroon in autobanden (categorie Industrie), de Duitser Jens Frahm voor realtime mri-scans (categorie Research), het Ierse team van Jane ní Dhulchaointigh voor een kneedbaar type lijm (categorie Mkb) en Esther Sans Takeuchi voor implantaatbatterijen (categorie Niet-Europees). De Zwitserse Ursula Keller ontving een lifetime achievement award voor de ontwikkeling van een spiegel die continu licht omzet in pulsen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.