Europese partners ontwikkelen automatische aspergesteker

Leestijd: 9 minuten

Asperge steken is een arbeidsintensief klusje. Een aantal Europese bedrijven en kennisinstellingen stak de koppen bij elkaar om een oplossing te bedenken. Het eerste prototype was niet marktwaardig maar inmiddels staat er een tweede versie die sneller, lichter en betrouwbaarder is. Fred Hugen van projectpartner Imix vertelt over het ontwikkeltraject.

Asperges worden wel het ‘witte goud’ genoemd. Een mooi agrarisch product met een goede prijs. Zeker tijdens het seizoen is het een delicatesse in Duitsland, Nederland, België en Frankrijk. Restaurants prijzen het product langs de weg aan met vette letters. Maar het is niet alles goud dat er blinkt. Het oogsten van de asperges is arbeidsintensief en zwaar werk in weer en wind. Voor dit seizoenswerk zijn nauwelijks Nederlandse arbeidskrachten te vinden. Het wordt dan ook vaak door Poolse arbeiders verricht. Momenteel verschuift dit zelfs naar arbeiders uit landen als de Oekraine. Het organiseren, huisvesten en begeleiden van de seizoenswerkers vergt veel tijd en energie van aspergetelers en is een bron van zorg en ergernis.

Al jaren wordt er daarom gezocht naar een oplossing voor het automatiseren van de aspergeoogst. Dit varieert van het zo goed mogelijk imiteren van de menselijke handelingen tot lompe-krachtmethodes waarbij een shovel bijvoorbeeld de aspergedam opgraaft, de asperges eruit worden gezeefd en de grond weer wordt gedeponeerd. Dat leidde echter niet tot bruikbare machines voor telers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.