EU-regelgeving bedreigt medisch-technologische industrie

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe regelgeving dreigt de medisch-technologische industrie in Europa een mokerslag toe te dienen, waarschuwt belangenvereniging Eucomed. 10 juli stemt het Europese Parlement over een voorstel om het huidige gedecentraliseerde keuringssysteem te vervangen door een centraal systeem zoals dat in de VS. Met name het MKB zou zwaar getroffen worden door de extra investeringen en aanzienlijk langere ontwikkeltijd van drie tot vijf, zonder dat de patiëntveiligheid toeneemt, waarschuwt Eucomed.

Het huidige Europese systeem voor het toelaten van medische apparatuur en hulpmiddelen is aantrekkelijk voor bedrijven. In tegenstelling tot de VS, waar alle innovaties eerst langs de FDA moeten, dienen fabrikanten hun producten in Europa zelf of in sommige gevallen samen met een zogenaamde aangemelde instantie te certificeren. Dat maakt het aantrekkelijk om in Europa medische technologie te ontwikkelen, vooral voor het MKB.

Naar aanleiding van (met name) het Pip-borstimplantatenschandaal wil het Europese Parlement echter een aanzienlijk strenger systeem invoeren waarbij nieuwe producten pas na goedkeuring van een Europees orgaan en uitvoeren van uitgebreid klinisch onderzoek op de markt mag verschijnen. Dat zou de voorsprong van drie tot vijf jaar volledige teniet doen. Daarnaast staan er andere maatregelen op stapel die de ontwikkelkosten aanzienlijk opvoeren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.