Ethernet booming in procesindustrie

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In 2016 is het aantal Ethernet-nodes in de procesindustrie bijna verdubbeld ten opzichte van 2011. Marktonderzoeker IMS Research voorspelt dat de markt over drie jaar is gegroeid naar 8,7 miljoen eenheden. Dat is maar liefst 96 procent meer dan de 4,4 miljoen systemen die in 2011 over de toonbank gingen. Ethernet hijgt daarmee steeds nadrukkelijker in de nek van veldbustechnologieën om marktleiderschap. Veldbus groeit in dezelfde periode namelijk maar met ’slechts‘ 51 procent. IMS verwacht dat Ethernet-apparaten in 2016 een marktaandeel halen van 45 procent.

’De procesindustrie is vermaard om zijn trage overname van nieuwe technologie‘, zegt IMS-analist Tom Moore. ’Op sommige gebieden begint industrieel Ethernet veldbustechniek echter in te halen als standaard netwerkoplossing.‘ Veiligheid is zo‘n segment. Hoewel dat niet altijd wordt opgelegd door wetgeving, worden veiligheidssystemen regelmatig geüpdatet door bedrijven die de veiligheid van de operators willen garanderen en uptime willen maximaliseren. Die kortere levenscyclus betekent dat nieuwe technologieën makkelijker voet aan de grond krijgen.

Ethernet profiteert bovendien van de trend dat bijna alle systemen tegenwoordig aan het netwerk moeten hangen. In 2016 zal 95 procent van de verkochte procescomponenten zijn uitgerust met een netwerkaansluiting. In 2011 was dat nog 90 procent. Moore: ’De technologie wordt steeds meer een commodity en zal uiteindelijk terug te vinden zijn op 100 procent van de systemen. Hoe meer nodes er in een netwerk zitten, hoe groter het gebruik van uitgebreide netwerken en topologieën.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.