Eindhovense wikipedia voor robots klaar voor demo

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van TU Eindhoven, Philips en vier Europese universiteiten leveren komende week na vier jaar onderzoek het online platform RoboEarth op. Met deze ‘Wikipedia voor robots’ kunnen robots wereldwijd van elkaar nieuwe vaardigheden leren. De ontwikkeling van robots die taken kunnen overnemen in de zorg of huishouding wordt hiermee aanzienlijk versneld, aldus de onderzoekers.

‘Het probleem is dat robots nu vaak voor een specifieke taak worden ontwikkeld’, zegt René van de Molengraft, TUE-onderzoeker en projectleider van RoboEarth. ‘Alledaagse variaties die bij onze omgeving onvermijdelijk zijn, maken iedere voorgeprogrammeerde handeling onbruikbaar. Met RoboEarth kunnen robots nieuwe taken en omgevingen gewoon van elkaar leren. Al hun kennis en ervaring worden via een centrale, online database wereldwijd gedeeld. Daarnaast wordt een deel van het reken- en denkwerk uitgevoerd via een zogenoemde cloud engine, waardoor de robot zelf minder rekenkracht of batterijvermogen nodig heeft.’

Een robot kan bijvoorbeeld een ziekenhuiskamer in beeld brengen en deze kaart uploaden op RoboEarth. Een andere robot, die de kamer nog niet kent, kan die gegevens aanspreken om direct de locatie van een glas water te vinden, in plaats van hier eindeloos naar te moeten zoeken. Net zo kan de handeling van het openmaken van een doosje pillen via RoboEarth worden gedeeld, zodat andere robots dit ook lukt zonder dat ze voor dit specifieke type doosje waren geprogrammeerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.