Eindhovense pdeng-opleidingen voor systeemengineers van morgen

Collin Arocho
Leestijd: 5 minuten

De verbinding tussen het bedrijfsleven en de academische wereld is cruciaal om de professionals van morgen klaar te stomen. Industriële leiders rekenen op de technische universiteiten om ingenieurs af te leveren die leiderschapsrollen kunnen invullen. Het pdeng-programma van de TU Eindhoven komt aan die vraag tegemoet door trainees te laten groeien in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

De Professional Doctorate in Engineering-graad (pdeng) is geen doorsnee academische graad. Het programma is relatief uniek voor Nederland, en slechts een paar andere landen bieden vergelijkbare programma’s aan. Het begin van de Nederlandse pdeng’s gaat enkele decennia terug, maar in 2003 kreeg het pdeng-doctoraat zijn nieuwe naam en werd het erkend als een programma van de derde Bologna-cyclus (doctoraatsniveau). Anders dan een PhD vereist het curriculum geen jaren van onderzoek en een proefschrift, maar het is een tweejarig postmastertraject gericht op de verbetering van systeemkunde en -kennis om de volgende generatie ontwikkelaars op te leiden door ze waardevolle praktijkervaring te laten opdoen in de industrie.

Elk jaar laat de TU Eindhoven honderd tot honderdtwintig pdeng-trainees toe in de verschillende programma’s, verspreid over onder andere chemische, mechanische, elektrische, medische en software-engineering. ‘We hebben een zeer streng selectieproces om ervoor te zorgen dat onze programma’s een ongelooflijk hoog niveau behouden’, zegt Peter Heuberger, de onlangs teruggetreden programmamanager voor de mechatronica- en automotive-pdeng-groepen bij de TUE. ‘Om je een idee te geven: elk van mijn groepen telt maar acht mensen. Die zestien plekken zijn ingevuld uit een pool van meer dan tweehonderd aanmeldingen die we van over de hele wereld hebben ontvangen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.