Duitse successen, Nederlandse ego’s

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Ondanks de crisis werden afgelopen maand twee Duitse vakbeurzen succesvol afgesloten. Op SPS Drives in Neurenberg haakte weliswaar 10 procent van de standhouders af, maar toch ontving de organisatie 48.595 bezoekers, een fractie meer dan de 48.105 in 2008. Vooraf hadden de organisatoren van dit mega-event in industriële automatisering en aandrijftechniek de verwachtingen nog getemperd vanwege de sterk gereduceerde reisbudgetten. Ook Vision2009 in Stuttgart deed het niet slecht. Deze relatief bescheiden beurs – twee in plaats van tien hallen voor SPS Drives – trok altijd nog 5900 bezoekers, 5 procent minder dan in 2008.

Nauwelijks of geen terugval in een crisis die zijn weerga niet kent. Het Duitse megabeursfenomeen laat zien dat onze Oosterburen het belangrijk vinden om dit soort evenementen te blijven bezoeken. Er zijn overigens wel bewegingen. Breed opgezette megabeurzen als de Hannover Messe verliezen terrein op meer marktgerichte en gespecialiseerde evenementen.

Intussen krijgen Nederlandse beursorganisaties klappen. Vooral VNU Exhibitions beleeft zware tijden. Het haalde al een streep door Industrie en ICT, dat eind oktober stond gepland. Afgelopen november liet het weten dat de Techni-Show 2010 (begin maart) opnieuw werd ingedeeld. Verschillende bedrijven haken af en andere nemen genoegen met minder vierkante meters. De VNU stelt dat de Techni-Show 2010 hiermee ongeveer 15 procent kleiner wordt dan oorspronkelijk de bedoeling was. De nieuwe indeling zorgde voor verschillende ontevreden bedrijven, omdat ze er naar hun mening minder prominente standplaatsen voor terugkrijgen. Een aantal spelers overweegt om af te zeggen, maar dat kost ze wel hoge boetes.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen