Duitse groei in visietechnologie valt stil in 2009

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Na een jarenlange gezonde groei maken Duitse bedrijven in visietechnologie pas op de plaats. Volgend jaar zal de totale omzet in deze sector ruim 1,2 miljard euro zijn, net als dit jaar. Dat verwacht de VDMA, de Duitse vereniging van machinefabrikanten. De stagnatie in de visiemarkt komt na een decennium waarin deze industrie zijn omzet verdrievoudigde. De cijfers werden gepresenteerd op Vision 2008 in Stuttgart.

De VDMA vertegenwoordigt ruim de helft van de zesduizend machinefabrikanten bij onze oosterburen. De vereniging kan daarmee een redelijk betrouwbaar beeld geven van de gezondheid van de Duitse machinebouwindustrie. De 1,2 miljard euro omzet die aanbieders van visietechnologie dit jaar maken, betekent een groei van 6 procent ten opzichte van 2007.

Duitse leveranciers van hardware en software voor visietoepassingen leveren 40 procent van hun omzet aan Duitse machinebouwers. Deze OEM-klanten hebben vijf vette jaren achter de rug. Die goede tijden zijn volgens Horst Heinol-Heikkinen, bestuurslid van VDMA Machine Vision, voorlopig voorbij. ’We zien het aantal orders sinds mei significant afnemen‘, aldus Heinol-Heikkinen. In 2004, 2005, 2006 en 2007 bedroegen de omzetstijgingen in de totale Duitse machinebouw jaar op jaar 5,3, 4,7, 7,8 en 11 procent. Dit jaar raamt VDMA de groei op 5 procent. Volgend jaar houdt de VDMA de totale groei in de Duitse machinebouw op 0 procent en daarop baseert de vereniging ook zijn schatting voor de groei in visieonderdelen en software.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen