Demonstrator TNO biedt opstapje naar betere samenwerking tussen mens en cobot

Tim Bosch, Wietse van Dijk, Jeroen van Oosterhout, Gu van Rhijn
Leestijd: 5 minuten

Om mens-robot-interactie inzichtelijk te maken, ontwikkelde TNO een demonstrator voor de samenwerking met cobots. Door verschillende scenario’s te vergelijken, kunnen bedrijven hiermee onderzoeken hoe ze hun productie beter kunnen inrichten. Om de implementatie te ondersteunen, ontwikkelde TNO ook een workshop.

De introductie van de cobot heeft samenwerken tussen mens en robot veilig gemaakt. De opkomst van het industrial internet of things (IIoT) heeft het mogelijk gemaakt om steeds meer systemen van robots en machines met elkaar te verbinden en data te verzamelen. De hoeveelheid data en de complexiteit van systemen zullen in de toekomst nog toenemen.

Een intuïtieve en begrijpelijke interface is cruciaal om fysiek en cognitief samen te kunnen werken met robots. Dit maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de unieke vaardigheden van mens en robot. Hierop richt zich het onderzoek dat TNO doet binnen Robohouse, een fieldlab-initiatief van de TU Delft waarvan TNO partner is. Binnen Robohouse verkennen, ontwikkelen en testen verschillende organisaties de mogelijkheden voor cognitieve robots en hun toepassingen in een industriële setting.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen