Demcon neemt UT-spin-off Kryoz over

Pieter Edelman
4 oktober 2016

Demcon heeft het Enschedese Kryoz Technologies overgenomen. Kryoz, opgericht in 2008 als spin-off van de Universiteit Twente, ontwikkelt en levert zeer compacte cryogene koelers, die onder meer worden ingezet voor hoogwaardige elektronica, sensoren en materiaalonderzoek. Het bedrijf gaat onder de nieuwe eigenaar verder met het uitbouwen van zijn activiteiten. Tegelijk haalt Demcon koeling en cryogene techniek als competenties in huis.

Kryoz ontstond uit het promotieonderzoek van oprichter Pieter-Paul Lerou aan de UT. Het bedrijf gebruikt lithografietechnieken uit de halfgeleiderwereld om micromechanische koelers te maken. Deze microkoelers werken volgens het principe van een normale koelkast en hebben geen vloeibare stikstof nodig. Daarnaast zijn ze zeer compact, trillingsvrij en kunnen als kant-en-klaar systeem worden ingezet. Het bedrijf levert zowel standaard als aangepaste systemen.

Toepassingen van de microkoelers liggen in telecommunicatie, instrumentatie, materiaalonderzoek, medische diagnostiek en ruimtevaart. Hier worden ze ingezet voor koeling van versterkers en andere elektronica, uv- en infraroodcamera’s, röntgendetectoren en magnetismesensoren. Daarnaast zijn ze geschikt voor onderzoek en karakterisatie van dunne films, supergeleidende materialen en zonnecellen bij extreem lage temperaturen. Het bedrijf rekent onder meer Fei, de Esa, het Duitse onderzoeksinstituut PTB, de UT en Chalmers University tot zijn klanten.

Kryoz was zelf op zoek gegaan naar een overnamekandidaat. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren tot maximaal zeven medewerkers. Onder meer door een gebrek aan financiële slagkracht lukte het niet om groter te worden. Door samen te gaan met Demcon, kunnen schaalvoordelen worden bereikt en nieuwe markten worden aangeboord. Een eerste project is inmiddels onderweg voor sensoren in boorputten voor geofysisch onderzoek.