Deense mobiele robots desinfecteren ziekenhuizen

Alexander Pil
8 april 2020

Blue Ocean Robotics heeft in samenwerking het universiteitsziekenhuis van Odense een robotoplossing bedacht die autonoom kamers in ziekenhuizen ka desinfecteren met ultraviolet licht. De ontwikkelaars stellen dat ze in theorie in tien tot vijftien minuten 99,999 procent van alle bacteriën in een patiëntenkamer kunnen doden. Begin maart won het Deense project de Eurobotics Technology Transfer Award 2020.

Blue Ocean tackelt met zijn robot het serieuze probleem dat veel patiënten een infectie oplopen tijdens hun ziekenhuisopname. Alleen al in Denemarken gaat het jaarlijks om vijftigduizend gevallen, waarvan zo’n duizend met een dodelijke afloop.

De robotontwikkeling startte in een samenwerking tussen Blue Ocean en het universiteitsziekenhuis van Odense. Later sloot Blue Ocean-dochter UVC Robots aan om de stap te maken van ontwikkeling naar commercialisering. Recent liet de robot in een Taiwanees ziekenhuis zien dat hij het aantal bacteriën op de ic met 77 procent, en op de ok met 83 procent had teruggedrongen. De verwachting is dat zo’n grote beperking het aantal besmettingen flink zal inperken. Hoeveel moet blijken tijdens nieuwe tests.

Uiteraard wordt de robot inmiddels uitgebreid ingezet in ziekenhuizen tijdens de coronacrisis.