Camozzi bouwt mee aan gigatelescoop in Chili

Alexander Pil
12 november 2019

Het Italiaanse Camozzi heeft via dochteronderneming Ingersoll Machine Tools, en samen het Duitse MT Mechatronics, een overeenkomst gesloten voor de bouw van de stalen precisiestructuur van de Giant Magellan Telescope (GMT). De telescoop heeft een diameter van 24,5 meter en is onderdeel van een groot optisch-infrarood-observatorium hoog in de Chileense Andes dat onder meer op zoek gaat naar levensvormen buiten ons zonnestelsel.

De Giant Magellan Telescope is onderdeel van een groot observatorium in de Chileense Andes dat onder meer op zoek gaat naar levensvormen buiten ons zonnestelsel.

Ingersoll zal samen met MT het 1300 ton nauwkeurige ondersteuningsmechanisme ontwerpen en produceren. Het mechanisme staat bekend als de ‘telescoopstructuur’ die de optiek van de GMT omvat en die buitenaardse doelen soepel zal volgen tijdens hun beweging door de ruimte. MT Mechatronics zorgt voor het ontwerp van de telescoop die Ingersoll vervolgens zal vervaardigen, assembleren en testen. De opdracht vertegenwoordigt een totale waarde van 135 miljoen dollar.

‘De productie van de telescoopstructuur is een van de grootste stappen op onze reis naar de bouw van de Giant Magellan Telescope’, aldus Robert Shelton, voorzitter van GMTO, de organisatie die de ontwikkeling van de GMT beheert namens haar internationale oprichters. ‘Na een twee jaar durende wereldwijde aanbesteding is onze keuze gevallen op Ingersoll Machine Tools en MT Mechatronics. Doorslaggevend was hun toewijding aan kwaliteit, uitgebreide ervaring met astronomische telescopen en de capaciteiten om complexe precisiestructuren te produceren.’