ASML’s oplossing voor haperende medische-isotopenproductie gestrand

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Een methode die kernreactoren overbodig zou kunnen maken bij de productie van medische isotopen heeft de industrialisatiefase niet gehaald. Aan de bijvangst van ASML’s onderzoek naar alternatieve EUV-lichtbronnen bleken te veel risico’s te kleven.

Een door ASML bedachte methode om het medische isotoop technetium-99m (Tc-99m) te produceren zonder dat er een kernreactor aan te pas moet komen, zal voorlopig niet in de praktijk worden gebracht. IRE, de Belgische leverancier van radiofarmaceutica die de technologie wilde gaan industrialiseren, heeft besloten er niet mee door te gaan, bevestigt een woordvoerder aan High-Tech Systems magazine. ‘Het management heeft het project gestaakt omdat het te riskant was op de lange termijn.’

ASML stuitte bij toeval op de techniek toen het bezig was met de evaluatie van vrije-elektronenlasers als potentiële EUV-lichtbronnen. Een bombardement van hoogenergetische deeltjes bleek ‘gewoon’ molybdeen (Mo-100) in molybdeen-99 (Mo-99) te transformeren. Het radioactieve Mo-99 vervalt vrij vlot tot Tc-99m, een van de meest gebruikte radio-isotopen in de nucleaire geneeskunde.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.