ASMI-aandeelhouders vechten onderzoek naar wanbeleid aan

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Grootaandeelhouder Arthur del Prado en de Stichting Continuïteit ASMI leggen zich niet neer bij het vonnis van de Ondernemingskamer dat het bestuur van ASMI tegen het licht moet worden gehouden. Zij gaan in cassatie bij de Hoge Raad. Dit bevestigt voorzitter Michael van Galen van de stichting vandaag tegenover het Financieele Dagblad.

Begin augustus gelastte rechter Huub Willems een onderzoek naar de rechtmatigheid van de door de Stichting Continuïteit ASMI opgetrokken beschermingsconstructie van preferente aandelen, die aandeelhouders Fursa en Hermes buitenspel zette. Willems plaatste verder vraagtekens bij de onafhankelijkheid van ASMI‘s commissarissen, wilde openheid van zaken over de benoeming van CEO Chuck del Prado, het plotselinge vertrek van CFO Naud van der Ven en de afgebroken gesprekken met Applied Materials.

Het gerechtelijk onderzoek vindt ondanks de cassatieprocedure gewoon doorgang. De Ondernemingskamer wees onlangs bedrijfsjurist Harmen de Mol van Otterloo en duizendpoot Marius Jonkhart aan om het uit te voeren. Het is de bedoeling dat zij hun bevindingen in de tweede helft van volgend jaar gaan presenteren. Een uitspraak van de Hoge Raad laat nog langer op zich wachten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.