Applied koopt Kokusai na schikking met ASMI

Paul van Gerven
8 juli 2019

Een paar uur nadat ASM International zijn octrooigeschillen met Kokusai Electric had afgehandeld, kondigde Applied Materials de overname van het Japanse bedrijf aan. Voor 2,2 miljard dollar krijgt Applied voet aan de grond in batchverwerkingsapparatuur voor atoomlaagdepositie, wat ook de forte van ASMI is. De traditionele focus van Applied ligt op apparatuur voor de bewerking van enkele wafers.

Het octrooigeschil werd in februari 2018 geïnitieerd door ASMI en Kokusai’s voorganger, Hitachi Kokusai Electric. De rechtszaken gingen over het gebruik van intellectueel eigendom na het verstrijken van een licentieovereenkomst. Onder de voorwaarden van de schikking betaalt Kokusai ASMI een bedrag van 115 miljoen dollar, geven de partijen elkaar tot 1 juli 2021 kruislicenties op hun portfolio’s, en een licentie voor alle betwiste octrooien.

Deze schikking houdt geen verband met de arbitrageprocedure die ASMI in augustus 2017 aanspande tegen Kokusai over de schending van een eerdere licentieovereenkomst. De American Arbitration Association zal daarvoor naar verwachting de komende maanden een beslissing nemen.