Andere aanpak Neopost verkleint enveloppenvuller

Alexander Pil
Leestijd: 9 minuten

Sinds eind vorig jaar is hij op de markt. Eerst nog alleen in Frankrijk, maar begin dit jaar is hij wereldwijd verkrijgbaar: de DS-65, Neoposts nieuwe enveloppenvulmachine. Compactheid en gebruiksvriendelijkheid waren de belangrijkste requirements. Die leverden de Neopost-ontwikkelaars in Drachten flink wat hoofdbrekens op, onder meer rond de overgang van staal naar kunststof als basismateriaal.

Neopost Technologies in Drachten is een belangrijke schakel in de ontwikkelactiviteiten van het Franse Neopost. De ingenieurs in Friesland zijn gespecialiseerd in de innovatie en productie van couverteersystemen. Dat zijn machines die in sneltreinvaart enveloppen vullen. Over het algemeen gaat het dan om grotere systemen die bij bijvoorbeeld banken of verzekeraars in de centrale postkamer staan, of in een aparte ruimte daar vlakbij. Vanuit de markt kreeg Neopost echter steeds meer vragen om kleinere oplossingen die dichter bij het bureau kunnen staan. ‘In het kantoor zelf of in de ruimte op de gang waar ook het kopieerapparaat en de centrale printer staan’, schetst Neopost-projectmanger Aike Wilting de omgeving waarop zijn bedrijf mikte met het nieuwe DS-65-systeem.

Dat specifieke werkterrein vraagt vanzelfsprekend om een machine met een kleine voetafdruk. De postkameroplossingen zijn soms wel een paar meter lang. Dat past niet in een klein printerhok. Maar het gaat verder. ‘Er gaan nu veel meer mensen met het apparaat werken, niet alleen maar de operator uit de postkamer’, vertelt Wilting. ‘Dat betekent dat het gebruiksgemak nog belangrijker wordt. Het is niet langer acceptabel dat je eerst door een heel keuzemenu moet lopen voordat je op start kunt drukken. Kijk, dat je de breedte van het papier handmatig moet instellen, daar zal niemand over vallen. In sommige printers moet je dat immers ook doen. Maar verder wilden we dat het systeem zelf bedenkt wat het moet doen. Het moet kunnen detecteren hoe groot het papier is en hoe groot de envelop. Met die input kan het daarna uitrekenen hoe en hoe vaak het de vellen moet vouwen.’ Meestal zijn er meerdere oplossingen. De DS-65 stelt op zijn interface met touchscreen de meest logische configuratie voor die de gebruiker gelijk kan accepteren maar ook eventueel kan aanpassen. Wilting: ‘Dat is vooral handig als je met meerdere formaten werkt. Bij oudere systemen moest je dan een aantal routinematige handelingen doen. Met de DS-65 is dat verleden tijd.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.