Analyse: 2010 jaar van de waarheid voor Mapper

Paul van Gerven
Leestijd: 6 minuten

Honderden miljoenen moet Mapper eind volgend jaar gaan opbrengen, zei CFO Jaap Bastiaansen deze week in het FD. Een flink bedrag voor een bedrijf wiens technologie vooralsnog niet is uitontwikkeld en tegen historische vooroordelen moet opboksen, maar bij succes is de beloning groot. Volgens Bastiaansen ligt zijn bedrijf op schema.

Het heeft een aantal wenkbrauwen doen fronzen, het artikel over Mapper in het Financieele Dagblad deze week. CFO Jaap Bastiaansen deed daarin uit de doeken hoe de starter op zijn tienjarig jubileum volgend jaar rijp is voor een overname. Mapper ziet het liefst dat branchegenoot en marktleider ASML het stokje overneemt, maar Canon of Nikon is ook goed. Ook Applied Materials en Tokyo Electron zouden wel oren hebben naar een instap in de lithomarkt, voegt Bastiaansen desgevraagd toe in een gesprek met Bits&Chips. ’Een migratie van optische technologie naar e-beam maakt dat mogelijk.‘

De openbare flirt in de richting van de Veldhovense koning der fotonen roept vragen op, omdat ASML en Mapper al jaren gezellig bij elkaar op de koffie komen. Natuurlijk houden de Veldhovenaren een oogje in het zeil als het gaat om concurrerende of complementaire technologie. Als Mapper technisch en commercieel staat waar het wezen moet, hoeft de lithomarktleider dat echt niet in de krant te lezen. Het artikel wekte bij sommige insiders dan ook de indruk dat Mapper zich in een gunstig daglicht probeerde te stellen als interessant investeringsobject. Wellicht moesten er nog een paar geldschieters worden aangetrokken? Ware pessimisten lazen er zelfs een signaal in dat de Delftse e-beamspecialist het water aan de lippen stond. Waarom anders zou het bedrijf naar zo‘n doorzichtig paardenmiddel grijpen?

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.