Ampyx haalt 1,8 miljoen op met crowdfunding

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Ampyx Power heeft zijn crowdfundingcampagne afgerond met een eindbedrag van bijna 1,8 miljoen van de beoogde 2,5 miljoen euro. 425 deelnemers deden een investering in het Haagse bedrijf. Sinds 2013 heeft Ampyx in totaal al tegen de zes miljoen euro opgehaald via crowdfunding. De huidige campagne is een aanvulling op een kapitaalronde van twee miljoen euro bij de bestaande aandeelhouders.

Het bedrijf werkt sinds 2009 aan de ontwikkeling van ‘vliegende windturbines’. De zweefvliegtuigen zitten vast aan een kabel en draaien op een hoogte van enkele honderden meters achtjes in de wind. Daardoor trekken ze een lier op de grond uit, waarmee stroom wordt opgewekt. De vliegtuigen zijn goedkoper en efficiënter dan een conventionele windturbine.

Ampyx trapte de crowdfundingcampagne begin april af naar aanleiding van een samenwerking met Eon. Het energiebedrijf gaat een verouderd windpark voor de Ierse kust ombouwen tot testlocatie voor airborne wind power, en Ampyx wordt de eerste klant. De Haagse onderneming is momenteel bezig met de bouw van zijn laatste prototype, dat vanaf volgend jaar in de praktijk enkele honderden kilowatt moet gaan opwekken om de technologie te valideren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.