Ambitieuze PV-plannen Alinement krijgen vorm

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Zonnecelfabrikant Alinement, eerder dit jaar in stilte opgericht door ondernemer Gosse Boxhoorn en zakenpartners, wil in het eerste kwartaal van 2012 de productie starten. Op het grensoverschrijdende industrieterrein Avantis bij Heerlen beoogt het bedrijf bij aanvang jaarlijks tachtig megawatt aan zonnepanelen af te leveren. Dat zal worden opgevoerd tot vijfhonderd megawatt in Nederland en tot maar liefst 2,5 gigawatt wereldwijd.

Alinement heeft machinebouwer Roth & Rau, eigenaar van het Eindhovense OTB, en de Amerikaanse modulemaker Day4 Energy als technologiepartners in de arm genomen. De drie partijen hebben vorige week een intentieverklaring getekend om een geĆÆntegreerde productielijn te realiseren voor ā€™de volgende generatieā€˜ zonnepanelen. Roth & Rau levert turnkeylijnen en nieuw ontwikkelde celtechnologie, Day4 interconnectietechnologie die energieverlies op moduleniveau minimaliseert en productietechnologie die compatibel is met de temperatuurgevoelige cellen die de Duitse machines uitspugen. Bij elkaar moet dat resulteren in superieur presterende panelen tegen lagere kosten.

ā€™Het samenbrengen van twee van de beste PV-technologieĆ«n is belangrijk vanuit een technisch oogpunt, maar de unieke constructie van onze zakelijke samenwerking evenzeer. Samen kunnen we geavanceerde en zeer efficiĆ«nte producten afleveren, en onderwijl de productie zelf stroomlijnenā€˜, zegt CEO Dietmar Roth van Roth & Rau. Jac Hanssen, CEO van Alinement, vult aan: ā€™We hebben een sterk solarverbond, dat kosten substantieel naar beneden brengt door de state-of-the-art technologie toe te passen.ā€˜

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.