ABN Amro: bezit machines minder belangrijk

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Om mee te gaan met de snel veranderende omgeving zal de machine-industrie de komende jaren moeten blijven investeren in vernieuwing van producten en processen. Bezit van de machine is minder relevant geworden en verdienmodellen op basis van pay-per-product winnen aan terrein. Dat schrijft ABN Amro in zijn sectorprognose.

De eisen aan de machines zijn de laatste jaren toegenomen. De hoge gebruiksintensiteit van de machines, de specifieke wensen en eisen van klanten en de 24-uurseconomie hebben ertoe geleid dat machines bijna volledig geautomatiseerd moeten functioneren, met beperkte tussenkomst van menselijk handelen. Ook condition-based of predictive maintenance zijn belangrijke thema’s voor de branche aan het worden. De branche heeft veel moeten investeren om deze slag te kunnen maken en de investeringsgraad van de branche ligt relatief hoog.

Voor de machine-industrie is het vierde kwartaal de periode waarin veel machines volgens contract worden opgeleverd en doorgaans neemt de productie in deze periode het sterkst toe. De onzekerheid in 2017 en 2018 blijft hoog, met name omdat de machine-industrie zo sterk afhankelijk is van buitenlandse markten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.