8 op 10 werkgevers verwacht jobverlies door digitalisering

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Uit een onderzoek dat de Belgische hr-dienstengroep Acerta liet voeren bij 469 ceo’s en dire, blijkt dat 79 procent op zoek zullen moeten gaan naar extra personeel. De digitalisering en robotisering bieden kansen voor nieuwe medewerkers als gevolg van een productietoename of de behoefte aan specifieke competenties. Daarnaast geven ook acht op de tien ceo’s aan dat ze meer dan 5 procent van hun personeel zullen moeten laten gaan door de digitalisering. Terwijl minder dan zes op de tien uitgaan van meer dan 5 procent aanwervingen. Netto zullen er dus jobs verloren gaan.

De studie van Acerta toont aan dat bedrijven wel bezig zijn met de digitalisering. Ceo’s gaan ervan uit dat de impact het grootst zal zijn in de industrie (42 procent), gevolgd door de bank- en verzekeringssector (38 procent) en de dienstensector (35 procent). Bijna de helft denkt dat de impact van de vierde industriële revolutie op de eigen organisatie al voor over 3 à 5 jaar is, 41 procent denkt dat het nog meer dan vijf jaar duurt.

‘Toegespitst op jobs zal deze nieuwe industriële revolutie niet veel verschillen van de derde industriële revolutie’, stelt Acerta-directeur Chris Wuytens. ‘Er zullen jobs verdwijnen en er zullen er nieuwe bijkomen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt vandaag en de toenemende vraag naar flexibiliteit op de arbeidsmarkt, zijn wij ervan overtuigd dat werkgevers een deel van de nieuwe capaciteiten zullen moeten zoeken bij hun huidige medewerkers. Ze zullen er daarom goed aan doen de talenten van hun medewerkers in kaart te brengen om ze maximaal te kunnen inzetten in deze veranderende realiteit. Ook opleidingen zullen een cruciale rol spelen in het rematchen van mensen aan nieuwe functievereisten.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.