3d in perspectief

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Toen fabrikanten van hoortoestellen de voordelen van additive manufacturing ontdekten, was de omslag razendsnel en onomkeerbaar. Binnen anderhalf jaar werd negentig procent van de Amerikaanse hoortoestellen 3d geprint. En enige tijd geleden stuurde General Electric een team van vijftig engineers door de organisatie om te kijken waar het bedrijf 3d-technieken zou kunnen gebruiken. In de eerste negentig dagen identificeerde dat team voor vijfhonderd miljoen dollar aan besparingen. Niet gek dus dat GE een van de motoren is achter de ontwikkelingen in additive manufacturing.

Dichter bij huis printte Kaak uit Terborg het afgelopen jaar meer dan veertienduizend producten op zijn Metalfab1-metaalprinter van Additive Industries. En niet alleen testonderdelen, maar vooral echte componenten die het rechtstreeks in zijn industriële bakkerijlijnen kon integreren. ‘Als je eenmaal begint, vallen de schellen van je ogen’, zei Kaak-directeur Lodewijk van der Borg eerder in Mechatronica&Machinebouw.

3d heeft de wind in de zeilen. De afgelopen jaren ging de meeste ontwikkeltijd in additive manufacturing naar het verbeteren, versnellen en vergroten van de printers, en naar het uitbreiden van de materiaalkeuze. Uiteraard is daar nog genoeg winst te behalen, maar de grootste stappen kun je zetten als je de juiste applicatie vindt. Kijk dus niet wat zo’n 3d-printer allemaal kan, maar stel jezelf de vraag wat hij kan doen voor jou. En dat hoeven echt geen supercomplexe componenten te zijn. Functie-integratie, gewichtsreductie, vormvrijheid, personalisatie: het zijn thema’s die zelfs voor het simpelste beugeltje interessant zijn. Maar onthoud dat additive manufacturing niet de oplossing is voor al je problemen. Verspanen, draaien en slijpen zijn nauwkeuriger en sneller, en die voorsprong geven die conventionele technieken niet een-twee-drie weg.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.