2010 was goed jaar voor TNO

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

TNO heeft in 2010 een omzet geboekt van 563,8 miljoen euro. Dat is 3,9 miljoen minder dan het jaar ervoor. Deze teruggang werd grotendeels veroorzaakt door de overheidsfinanciering die met 8,1 miljoen daalde. Onder de streep hield TNO 2,4 miljoen euro over. In 2009 moest het nog 14,2 miljoen verlies incasseren. Als reden voor dit positieve resultaat voert het kenniscentrum aan dat het lagere personele lasten en hogere overige bedrijfsopbrengsten had.

De marktomzet van TNO steeg met 4,2 miljoen naar 369 miljoen euro, ongeveer twee derde van de totale omzet. Zo‘n 78 miljoen euro hiervan is afkomstig uit de kennisexploitatie van of door circa 46 bedrijven waarin het onderzoeksinstituut een belang heeft van meer dan vijftig procent. Ook zijn er zo‘n veertig bedrijven – voornamelijk spin-offs – die zich al zo sterk hebben ontwikkeld dat TNO daar inmiddels een minderheidsbelang in heeft.

TNO heeft nog geen duidelijk zicht op de omvang en gevolgen van de bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd. ’TNO ziet investeren in kennis als een uiterst kosteneffectieve investering in het welzijn van de samenleving en de concurrentiekracht van de Nederlandse economie‘, schrijft het in zijn jaarverslag. ’Gelet op de recente economische ontwikkelingen en het naar 2010 doorwerkende positieve effect van de in 2009 ingezette kostenreducties, gaat het voor 2011 opgestelde jaarplan uit van een licht positief resultaat.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.