Zweedse ontdekking van zeldzame aardmetalen: het is nog te vroeg om te juichen

Paul van Gerven
Leestijd: 5 minuten

Een Zweedse mijn voor zeldzame aardmetalen kan Europa minder afhankelijk maken van China, maar de unieke chemische eigenschappen en de geografische spreiding maken het winnen en raffineren van deze elementen tot een bijzonder ingewikkelde – om maar niet te zeggen smerige – klus.

De ontdekking van een grote voorraad zeldzame aardmetalen in Arctisch Zweden kon niet op een beter moment komen. De mineralen zijn essentieel voor een reeks aan groene technologieën waarvan de Europese Unie het gebruik en de productie wil stimuleren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en economische groei te bevorderen. Tegelijkertijd maakt de EU zich steeds meer zorgen over een te grote afhankelijkheid van China. De Unie betrekt tot 98 procent van de zeldzame aardmetalen uit China, becijferde de Europese Commissie twee jaar geleden.

‘Goed nieuws voor Europa en het klimaat. Dit is de grootste bekende afzetting van zeldzame aardelementen in ons deel van de wereld, en het kan een belangrijke bron worden van grondstoffen die cruciaal zijn om de groene transitie mogelijk te maken. We staan voor een leveringsprobleem. Zonder mijnen kunnen er geen elektrische voertuigen komen,’ zegt Jan Moström, ceo van het Zweedse mijnbouwbedrijf LKAB.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.