Zwarte zwaan

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Het coronavirus ontwricht de economie. Veel productiebedrijven zagen zich vanwege de regels rond social distancing genoodzaakt hun fabrieken volledig stil te leggen. Inmiddels beginnen de machines en lopende banden her en der weer te draaien, maar de bezetting is nog niet op haar normale niveau. En daarmee blijft de output en dus de omzet achter.

Ook al is de Covid-19-crisis (hopelijk) een zwarte zwaan, toch kun je de vraag stellen of de maakindustrie zich beter had kunnen voorbereiden. Ligt het antwoord wellicht in massale automatisering, robotisering en digitalisering? Machines en robots draaien immers gewoon door, ook als de rest van de wereld stilstaat.

Nou ja, dat klinkt leuk, maar helemaal correct is het natuurlijk niet. Volledig geautomatiseerde fabrieken waar het licht uit kan omdat er geen mensen meer werken, zijn zeer uitzonderlijk. In een productieproces zijn er nu eenmaal stappen die zo lastig te automatiseren zijn dat het niet rendabel is. De flexibiliteit van het menselijk brein en het gevoel in onze handen zijn ongeëvenaard. Daardoor is zelfs een technostreber als Tesla er nog altijd niet in geslaagd om zijn fabrieken geheel autonoom te maken. Ook daar staan nog altijd operators naast de productielijnen, al is het soms slechts ter controle of om bij calamiteiten direct te kunnen ingrijpen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen